— David Groot

David Groot, Doel (eerste versie) from David Groot on Vimeo.

Read More

henneman

In maart 2007 werd een monument onthuld ter nagedachtenis van de in 2004 in de Linnaeusstraat vermoorde filmmaker en columnist Theo van Gogh. Het 4.5 meter hoge kunstwerk, genaamd “De Schreeuw”, is een ontwerp van Jeroen Henneman en verwijst naar de vrijheid van meningsuiting. Het kunstwerk is gemaakt van thermisch gestraald roestvrijstaal en heeft diverse betekenislagen. In het profiel van Theo van Gogh verbeeldt het aan de ene zijde een schreeuw en aan de andere zijde een gesloten mond. Het werk toont de spanning en complexiteit van het thema: de vrijheid van meningsuiting. (Wikipedia)

In de jaren ’80 van de vorige eeuw ontwikkelde David Groot een fascinatie voor het op schilderkunstige wijze omzetten, relativeren en verwerken van tweedimensionale reprodukties van modern-klassieke sculptuur. Het oeuvre van met name Hans Arp diende daarbij bijna een tweetal decennia lang als belangrijkste uitgangspunt. Hoewel hij zich, eenmaal in de eenentwintigste eeuw beland, nog steeds bezig houdt met tweedimensionale uitgangspunten voor zijn schilderijen, is zijn standpunt daarbij veel minder rigide en selectief geworden. Elke afbeelding die hij ook maar enigszins geschikt acht kan de basis zijn voor verwerking. Hanteerde hij daarbij aanvankelijk het criterium dat het om gevonden of min of meer toevallig aangetroffen materiaal zou moeten gaan, de laatste jaren staat hij zichzelf steeds vaker toe er meer doelgericht op uit te trekken. De foto die hier gepresenteerd wordt bevindt zich ergens tussen deze twee manieren van doen in.
David Groot’s dagelijkse wandelingen met zijn hond in het Oosterpark gaven hem de gelegenheid om, na de onthulling van “De Schreeuw”,  het beeld in zich op te nemen en het te testen op zijn zeggingskracht. Op een zeker moment is hij, omdat hij nog steeds niets anders zag dan esthetische pathetiek of zo men wil, pathetische esthetiek, om het werk heen gaan lopen omdat zijn belangstelling voor de discrepantie tussen de tweede en derde dimensie (als sculptuur is het monument van een ambigue karakter en lijkt daarin op de Vis van Picasso in het Vondelpark; beide zijn in feite vlakke, uitvergrote tekeningen zonder werkelijke diepte) het won van de behoefte aan een inhoudelijke dialoog met het werk.
De elementen waren die regenachtige februariavond met hem; het flitslicht van zijn kamera zorgde ervoor dat de zijkant van De Schreeuw zich als een golving toonde; zij kwam hem voor als een zachte, melancholieke melodie die de droefheid der wereld en de vergeefsheid van alle dingen bezong.

Read More
Read More
Read More

 

De uitsnede op het schilderij Niet Nix is een exacte replica van  het mozaïk dat

Read More

DSC00020

Prins Hendrikstraat 41

DSC00032Emmastraat 67a

Read More

DSCF3005 4.22.02 PM DSCF3326

Read More

DSC00010 DSC00026 DSC00021 DSC00018

Read More

DSCF0046DSCF0038

Read More

rijnijssel DSCF0020

Read More